Obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom kroz projekt Godine nisu važne

Obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom kroz projekt Godine nisu važne

Projekt „Godine nisu važne“, kojeg u partnerstvu s Gradom Petrinja provodi Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ obuhvaća trenutno i 12 osoba s invaliditetom od 22 do 32 godina uključenih u psihosocijalnu podršku.  Kod korisnika je prisutan različiti spektar invaliditeta; (intelektualne teškoće, poremećaji iz autističnog spektra kao i Down sindrom).

Organizacija Down Syndroma International odredila je 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum je izabran kako bi označio jedinstvenost ovog sindroma u tri kopije 21. kromosoma (trisomija 21). Ciljevi obilježavanja ovog dana su senzibiliziranje društva za bolje razumijevanje osoba s Down sindromom te naglašavanje važnosti zaštite i poštivanja njihovih prava.

Kako bi se pridružili i obilježavanju ovog nadnevka već čvrsto povezana skupina korisnika uključila se u niz aktivnosti. Pored otisaka šarenih čarapa, zajednički je pripremljena i šarena pizza te spektar šarenih aktivnosti, od likovnog stvaranja, kviza do vježbi istezanja i pokretanja.

Program  cjelokupne podrške obuhvaća psihofizičke vježbe, preventivne aktivnosti održavanja općeg zdravlja, nutricionističku obradu, edukativno-kreativne radionice i praktične radionice kao i stručno usmjerene radionice za razvoj socijalnih vještina. Tu je i pomoć za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, prijevoza na aktivnosti projekta, kao i organizacija smještaja nakon potresa i sveobuhvatna pomoć u izvanrednoj situaciji.

„Psihosocijalna podrška u ovo doba katastrofe iznimno je važna za sve osobe iz stradalog područja a posebno za osobe s invaliditetom. Neophodno je imati sustav ovakve podrške kako bi se osigurale okolnosti u kojima osobe s intelektualnim teškoćama mogu izraziti svoje osjećaje, pronaći mehanizme za izgradnju otpornosti i vratiti u živote bar djelić izgubljene radosti. Konstantnom podrškom i pomoći u ovom zahtjevnijom vremenu pružamo i dalje program aktivnosti koji je uvijek tematski usmjeren i motivacijski za naše specifične korisnike, dalje navode izvoditelji aktivnosti projekta Godine nisu važne“.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.