Obilježen Svjetski dan hrane predavanjem;“Vrijednosti lokalne hrane“

Obilježen Svjetski dan hrane predavanjem;“Vrijednosti lokalne hrane“

Kako bi dali svoj doprinos povodom Svjetskog dana hrane 16.listopada, Udruga  Naš život kroz projekt Godine nisu važne i segment Nutri kluba organizirala je predavanje dipl.ing.prehrambene tehnologije Ivanke Vujanović na temu Vrijednosti lokalne hrane.

Predavačica je istaknula kako je lokalna domaća hrana sigurnija jer ona prođe samo nekoliko koraka od branja do stola. Njen put je manji, a samim tim postoje manje mogućnosti zagađenja i procesuiranja. Kad znate gdje je hrana koju jedete rasla ili gdje je proizvedena, onda sigurno imate više informacija o uslovima u kojima je uzgajana. Kad se pojavi neka zaraza uzrokovana hranom, osjećate se sigurnije kada znate odakle dolazi hrana koju vi koristite.

Istaknuvši sve prednosti i vrijednosti lokalne hrane predavačica je navela kako je važno osvještavati povezanost prehrane i zdravlja, kao i štetnost industrijske rafinirane hrane, kemijskih aditiva i GMO namirnica. Radi se, dakle, o odbacivanju onih namirnica za koje danas sa sigurnošću možemo reći da su štetne za ljudsko zdravlje kao što su šećer, pšenično brašno, industrijska ulja i margarini, te prerađevine koje ih sadrže. Nastojimo birati hranu u njenom prirodnom, izvornom obliku, tj. biramo voće, povrće, meso, ribu, jaja, orašaste plodove, sjemenke i punomasne mliječne proizvode, te koliko je to moguće biramo hranu iz ekološkog ili domaćeg uzgoja kako bismo smanjili unos toksičnih pesticida, umjetnih gnojiva, hormona i sličnih kemikalija koje se dodaju u konvencionalnom masovnom uzgoju i proizvodnji.

Na kraju, kroz iskustva i diskusiju zaključili smo da je sezonska lokalna hrana riznica mnoštva nutrijenata, vitamina, mineralnih tvari i antioksidansa. Stoga je prehrana koja prati prirodni tijek dozrijevanja hrane biljnog podrijetla najbolji izbor za zdravlje i vitalnost organizma.

Kako bi iskustveno osjetili domaće lokalne proizvode Nutri klub se nadovezao sa Školom zdravog kuhanja i prezentirao recepte, praktičnu izradu i degustaciju jednostavnih jela baziranih na lokalnim, sezonskim sastojcima, kao bijelom kukuruznom brašnu, bundevi, jabukama, domaćem siru, maslu i sirutki. Prisjetivši se tradicionalnih recepata posjetitelji su dobili brošuru tradicionalnih lokalnih  jela na moderan način.