Obilježen Hrvatski dan moždanog udara

Obilježen Hrvatski dan moždanog udara

Hrvatski dan moždanog udara obilježava se 21.lipnja s ciljem ukazivanja na važnost promocije zdravih životnih navika  i preventivnih aktivnosti. Moždani udar spada u prioritetne probleme  u Hrvatskoj te je na drugom mjestu uzroka smrti s udjelom od 11,6 u 2018.godini. Osobe koji imaju veći rizik za moždani udar su  pušači, dijabetičari, osobe sa povišenim krvnim tlakom te povišenim masnoćama u krvi. Ostali rizični čimbenici su pretilost, prekomjerno konzumiranje alkohola, nedovoljna tjelesna aktivnost i stres.

Kako bi dali svoj doprinos prevenciji I zdravlju mozga, Udruga Naš život kroz projekt Godine nisu važne organizirala je predavanje mr.sc. Irene Švende na temu Prehrana za zdravlje mozga.

Mozak je središte našeg tijela. Zadužen je za funkcioniranje cjelokupnog ljudskog organizma, od pravilnih otkucaja srca, do disanja, kretnji pa sve do načina na koji razmišljamo i osjećamo.

Naš mozak je bitno držati u formi, a to ćete najbolje učiniti uz pravilan odabir hrane za mozak. Hrana koju svakodnevno konzumiramo ima veliki utjecaj na funkcije mozga. Prehrana bogata kalorijama, šećerom, natrijem i transmasnim kiselinama kao pržene hrana i margarin štetno utječe na mozak. Naglasak treba staviti na prehranu bogatu voćem, povrćem, mahunarkama,cjelovitim žitaricama , ribom i monozasićenim masnim kiselinama poput maslinovog ulja, naglasila je mr.sc.Irena Švenda i dalje pojasnila da za svoj rad mozak treba stalnu energiju koju dobiva iz glukoze. Birajte namirnice s niskim glikemijskim indeksom koje sporo otpuštaju glukozu u krv. To su cjelovite  integralne žitarice u obliku raznih proizvoda ili obrađene u pahuljice. Potrebno je uvrstiti hranu koja sadrži omega-3 masne kiseline jer su one neophodne za rad mozga, a to je plava riba, , lanene, suncokretove i chia sjemenke, bučine koštice te  njihova ulja uz maslinovo kao i raznovrsni orašasti plodovi. Ove namirnice su neophodne za očuvanje kognitivnih funkcija; opažanja, mišljenja, pamćenja, učenja. Zato je važno upravo u najranije doba kod djece steći naviku konzumiranja obroka bogatih omega-3 masnim kiselinama. Kolin je vrlo važan spoj za funkciju mozga , a nalazi se u jajima, piletini, morskoj ribi, mahunarkama poput leće, slanutka, graha, soje. Pokazalo se da kolin štiti od gubitka pamćenja i pobplšava sve kognitivne funkcije mozga. Zbog velike potrošnje energije mozak je izložen oksidaciji i stvaranju slobodnih radikala koji kao i drugdje u organizmu stvaraju oštećenja. Postoje prirodne tvari prisutne u hrani koje sprečavaju oksudaciju, a to su antioksidansi kojima je bogato većina voća i povrća, a najveću koncentracija je u jakim bojama kao kod rajčice, borovnice, aronije, grožđa,brokule, kelja, ribizla i dr. Tu je i sirovi kakao, zeleni čaj, kurkuma, namirnice bogate C vitaminom. Poruka je da oblikujemo svakodnevnu prehranu u smjeru nesmetane funkcije našeg mozga.

Svi posjetitelji predavanja dobili su motivaciju za pripremom jednostavnih novih obroka.  Nutri klub sa segmentom Škole zdravog kuhanja pripremio je praktičnu radionicu . Predstavljene su jednostavne recepture složene  od preporučenih namirnica za dobru funkciju našeg mozga.

Prvo smo pripremili chia sladoled . Cia sjemenke odmočili smo u rižinom mlijeku, dodali, sirovi kako, usitnjenu bananu i obogatili  lokalnim višnjama.  Pored ljetnog osvježenja dobili smo jednu energetsku bombu za naš mozak , objasnila nam je voditeljica Nutri kluba Marina Kušan Hadžić.

Kako bi svi zainteresirani  zadržali mnoštvo važnih informacija o obradi namirnica za mozak, pamćenje i raspoloženje Nutri klub je pripremio korisnu brošuru sa receptima.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.