Nutricionistički klub o ulozi prehrane u borbi protiv anemije

Nutricionistički klub o ulozi prehrane u borbi protiv anemije

U sklopu Nutricionističkog kluba Petrinjske kuće zdravlja, Udruga Naš život Petrinja i Centar Humanika pripremili su u Petrinjskoj kući zdravlja još jednu edukativnu radionicu i savjetovanje, ovoga puta na temu „Uloga prehrane u borbi protiv anemije“. Na samome početku, Marina Kušan Hadžić iz Centra Humanika nam je pojasnila što je to anemija.

„Anemija je stvarno jedna nova bolest koja je poharala čovječanstvo i iz koje se može ići u različite kronične bolesti. U većem obimu anemija može biti opasna i kronična. Imamo više vrsta anemija. Anemija se povezuje sa manjkom hemoglobina, znači hemoglobin je protein, ona crvena krvna stanica koja daje crvenu boju samom eritrocitu. Čim nema hemoglobina ne mogu se u našoj leđnoj moždini pravilno stvarati eritrociti i ne može se pravilno vezati kisik koji doprinosi svakoj našoj stanici u tijelu, i nama je vrlo teško opstajati u stanju sa smanjenim dijelom kisika“, rekla je Kušan Hadžić.

Upravo zbog toga kod anemije osjećamo umor, malaksalost, pa čak i kod vrlo sniženog hemoglobina osobe mogu padati u nesvijest, dodaje Kušan Hadžić. „Moramo se zapitati, sada su vrućine, promjene, malo pijemo tekućine, ne stignemo jesti, ne jede nam se, a obilje je nutrijenata u našim namirnicama, našem lokalnom voću i povrću koje je jako bogato željezom, odnosno hemoglobinom. Zato smo i stavili ovu temu da se na neki način napunimo hemoglobinom za ovaj dio godine kako bi ga imali kasnije, jer u svježim namirnicama je najdjelotvorniji“, ističe Kušan Hadžić. Stoga su svi okupljeni na još jednom predavanju i radionici imali prilike doznati koje su to sve vrste anemija. „Dugotrajan je proces po pitanju podizanja razine hemoglobina. Ako se jednom hemoglobin drastično smanji, ne možemo ga dignuti za dva do tri mjeseca, možda su čak potrebne i godine. Također smo malo pričali i o probavnom sustavu, jer mi možemo reći da je moja prehrana bogata željezom, hemoglobinom, ali nemamo dobru apsorpciju, znači u pitanju je nekakav probavni problem. Tako smo se dotaknuli i celijakije i bezglutenske hrane kako bi se malo asocirali i na naš probavni sustav koji bi trebao biti funkcionalan da uopće može apsorbirati željezo“, zaključila je Kušan Hadžić. Svi okupljeni na samom kraju predavanja i radionice imali su priliku i mogućnost degustirati pripremljeni lokalni smoothie protiv anemije koji se sastoji od domaćeg petrinjskog crvenog ribiza, crnog i bijelog duda, višanja, maraski i datulja.