Nastavljena edukacija 10 žena za jednostavne poslove u zanimanju kuhar

Nastavljena edukacija 10 žena za jednostavne poslove u zanimanju kuhar

Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ započela je s provedbom projekta „Zajedno u trećoj dobi“ u okviru programa „Zaželi-Program zapošljavanja žena – Faza II“. U sklopu navedenog projekta, početkom mjeseca srpnja, u suradnji s Centrom za šljivu i kesten, započela je edukacija 10 žena iz ciljane skupine za jednostavne poslove u zanimanju kuhar.

„Završili smo teoretski dio na programu za jednostavne poslove u zanimanju kuhar kao i vježbe i danas imamo prezentaciju onoga što su djevojke naučile iz programa, danas prezentiraju ono što su naučile na vježbama. To je jedan cjelokupan menu, predjelo, glavno jelo i desert“, rekla nam je Nevenka Mrmić, stručna voditeljica obrazovnih programa Centra za šljivu i kesten na predstavljanju naučenog u Petrinjskoj kući zdravlja.

Podsjeća kako navedeni program za jednostavne poslove u zanimanju kuhar traje 160 sati te je program verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. „Od 160 sati, 30-tak sati je teorijske nastave, 20-tak sati vježbi i 107 sati praktične nastave. Znači polaznice su sada spojile onaj dio što su teoretski naučile i što su naučile na vježbama. I sada djevojke imaju još praktičnu nastavu koja će se odvijati u ugostiteljskim objektima da vide kako to izgleda u žiži, kada ih stave u kuhinju, da se snalaze sa svime i da shvate što je to timski rad, koja su pravila u kuhinji, tko vodi glavnu riječ u kuhinji“, dodaje Mrmić.

Marina Mrmić, stručna nastavnica kuharstva pojasnila je što su sve polaznice pripremale. „Zadovoljni smo s polaznicima. Naučili su od serviranja, slaganja, gotovljenja hladnih predjela, gotovljenja bistrih juha, toplih predjela od riba, može biti i kao glavno jelo uz prilog, vučenog tijesta i tvorničke tjestenine, glavno jednostavno jelo mesno, to bi bile ćufte s prilogom-pire krumpir.  I imamo desert, što nije u našoj domeni, nije u opisu posla, ali da bi zaokružili cjelokupan menu, kažu šećer dolazi na kraju“, otkriva nam Marina Mrmić.

Zadovoljstvo tijekom ovog projekta i same edukacije izrazila je i Rada Vlak, predsjednica Udruge „Naš život“. „Ovo je jedan segment programa Zaželi II, njih 10 je prošlo edukaciju za pomoćnog kuhara, prošle su praktični dio, danas su malo prezentirali što su naučile kroz teoretski dio i sada su krenule u praksu. Program je počeo sa edukacijom, s tim da od 1.rujna mi startamo u punom obimu sa projektom Zaželi, gdje zapošljavamo još 27 gerontodomaćica, s tim da ćemo mi od 1.rujna u Udruzi će biti zaposleno kroz naše programe i projekte sveukupno 38 žena. To su žene srednje životne dobi koje su na taj način dobile mogućnost da izađu na tržište rada, obzirom da na njihovu stručnu spremu i mogućnost zapošljavanja puno im to znači. One su jako zadovoljne i baš sam ih danas pitala kako im se to sve skupa čini, kažu da su pune naučile što mi je drago“, rekla je Vlak.

Dodajmo na kraju kako je ovaj projekt Udruge „Naš život“ vrijedan gotovo 2,4 milijuna kuna te je financiran od strane Europskog socijalnog fonda u 100-postotnom iznosu.