Mediteranska prehrana kao primjer dobre prakse

Mediteranska prehrana kao primjer dobre prakse

Nutri klub kao segment projekta Udruge Naš život Godine nisu važne želio je prezentirati predavanje na temu jedne od najprihvatljivijih dijeta. Predavanje je održala viša medicinska sestra Iva Žutić sa temom; Mediteranska prehrana kao primjer dobre prakse.

Mediteranska prehrana Cipra, Hrvatske, Španjolske, Grčke, Italije, Maroka i Portugala uvrštena je 2013. godine na popis svjetske nematerijalne baštine.

Mediteranska prehrana prepoznata je kao zlatni standard pravilne prehrane, a otkriveni su brojni dalekosežni povoljni učinci takve prehrane na zdravlje.

Mediteranska prehrana proglašena je najboljom 2019 . kao najbolje za vođenje zdrave prehrane, najbolje prehrane bazirane na voću i povrću, najbolje prehrane za dijabetičare te dijete koje se najlakše pridržavati.

Brojne studije pokazale da mediteranska dijeta smanjuje rizik od dijabetesa, povišenog kolesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke. Prehrana koja je uobičajena za mediteransku regiju oduvijek se povezivala sa snažnim kostima, zdravim srcem i dugovječnošću, ali i gubitkom kilograma.

Mediteranska prehrana je dio i naše kulturne baštine. Složite objede od sezonskih namirnica, povežite ih maslinovim uljem te tako ojačajte svoje zdravlje poručila nam je Iva Žutić.