Kakva je mediteranska prehrana? Nove recepte naučili članovi Nutricionističkog kluba

Kakva je mediteranska prehrana? Nove recepte naučili članovi Nutricionističkog kluba

U Petrinjskoj kući zdravlja održana je radionica Nutricionističkog kluba pod nazivom „Mediteranska prehrana kao zlatni standard pravilne prehrane.“ Članovi kluba su se upoznali s kuhinjom Cipra, Hrvatske, Španjolske, Grčke, Italije, Maroka i Portugala. Zanimljiv je podatak da su iste 2013. uvrštene na popis svjetske nematerijalne baštine, no to nije sve ističe voditeljica radionice Marina Kušan Hadžić iz Centra Humanika, jer je mediteranska kuhinja ove godine proglašena za najbolju preventivnu prehranu kad su u pitanju kardiovaskularne bolesti i dijabetes:

 „Sama mediteranska kuhinja se temelji na onim principima trenutnog zdravog tanjura koji je in u svijetu. To znači da je polovina tanjura voće i povrće gdje se onda uvrštava jako veliki broj mahunarki što je u mediteranskoj prehrani prisutno kroz grah, slanutak i leću. I onda su tu orašasti plodovi i tek onda onaj mali dio životinjskog podrijetla proizvoda, u prvom mjestu ribe, a onda su tu orašasti plodovi i tek onda onaj mali dio životinjskog podrijetla proizvoda, prvenstveno ribe, a onda različitih vrsta mesa, ne svinjetine.“

Kušan Hadžić dodaje kako je cilj radionice bio povezati se s našim podnebljem jer mi u kontinentu nismo daleko od naše mediteranske obale. Na pitanje koliko su naši recepti slični s mediteranskim krajevima, Kušan Hadžić dodaje da postoje brojne sličnosti:

 „Vrlo su slični, samo što samo što mi zaboravljamo na neke namirnice, primjerice ječam i slanutak. U Istri i Dalmaciji je jako prisutan. Kod nas je slanutak jako prisutan, ali opet se tu nalaze same recepture sa samim slanutkom. Ječam je jako prisutna žitarica, ali zaboravljena. Mnoge tradicionalne namirnice su kod nas zaboravljene, ali kad se vratimo u prošlost znamo da smo puno koristili kukuruzne namirnice. Jedino možemo reći da se razlikujemo u voću jer kod nas ne rastu agrumi i maslina.“U nastavku su članovi Nutricionističkog kluba na praktičnim primjerima isprobali i usporedili recepte s različitim okusima te naučili nešto novo i korisno za zdravlje.