Jeste li pretili? Provjerite u Petrinjskoj kući zdravlja

Jeste li pretili? Provjerite u Petrinjskoj kući zdravlja

Provjerite jeste li pretili naziv je radionice održane u Petrinjskoj kući zdravlja u sklopu Nutricionističkog kluba. Predsjednica Centra Humanika Marina Kušan Hadžić je rekla kako su željeli ljudima pomoći da vide gdje su kad je u pitanju tjelesna težina:

 „Ideja je bila da pokušamo evidentirati ljude koji su se mjerili, pa vidjeti njihovu težinu, bodymass, vidjeti koliko im je širok struk tako da kad opet budu u susretu s petrinjskom kućom zdravlja ponovimo to mjerenje pa i sami sad govore kad se mjere kod kuće pa vide pomak da se osjećaju bolje.“

 Pretilost je bolest čovječanstva i javlja se već u ranoj dobi. Po statistikama naša županija prednjači po pretilosti i po smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma:

 „Vjerojatno je u pitanju nezdrava prehrana ili stres. Vjerojatno je to i postratni stres koji se prenio na mladu generaciju. I opet, naše otkrivanje procesuirane hrane. Hvala Bogu da nemamo puno velikih trgovačkih centara, ali i ova dva koja imamo su dovoljna da nam unište naše zdravlje.“

 Pogotovo treba pripaziti na konzumaciju gaziranih sokova kod djece, dodaje Kušan Hadžić. Na radionicu o pretilosti je navratila 82-godišnja gospođa Mara. Prvi je puta u Petrinjskoj kući zdravlja:

 „Pratit ću svoju tjelesnu težinu koliko budem mogla.“, kaže baka Mara. Godine ju ne sprječavaju da sama brine o bolesnom mužu i održava kuću i okućnicu, a uživa upravo u tome da joj je red u kući i oko nje. 

Marina Kušan Hadžić nam je podijelila i nekoliko korisnih savjeta za smanjiti i održavati tjelesnu težinu:

“Osnovna pravila smanjenja povećane tjelesne težine i održavanja poželjne, su promjena životnih navika, odnosno jesti uravnoteženo i pravilno te se baviti redovitom tjelesnom aktivnošću.

Kako bi slijedili princip uravnotežene prehrane potrebno je jesti puno voća i povrća, proizvoda od žitarica, hrane s malo ili bez masnoća, jesti nemasno meso, ribu, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, soja proizvodeuvesti bezmesni dankoristiti suncokretovo, bučino, maslinovo ili repino ulje, smanjiti unos soli i šećera, obavezno doručkovati i jesti najmanje 3 dnevna obroka, primjenjivati zdravije načine pripremanja hrane kao što je kuhanje na paru ili u vodi (lešo), piti najmanje 8 čaša vode dnevno, punomasne mliječne proizvode zamijeniti onima s manje masnoća, izbjegavati grickalice, slatkiše, brzu hranu (fast-food), gazirana pića, planirati dnevne obroke unaprijed, kako ne bi došli u iskušenje.

Redovita tjelesna aktivnost je neophodan čimbenik u suzbijanju pretilosti. Odrasli bi trebali prakticirati brzo hodanje, trčanje, plivanje, rad u vrtu ili u kući, joga, vožnja biciklom, planinarenje, vježbe u teretani, tenis, nogomet, košarka …. najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno tako da se organizam umjereno zadiše i oznoji; za djecu najmanje 60 minuta tjelesne aktivnosti dnevno, smanjiti sjedanje pred televizijom, računalom i sl.; koristiti stube umjesto dizala; ići pješice na posao ili izaći par stanica prije i nastaviti pješice; pauze na radnom mjestu iskoristiti za hodanje.”, ističe Kušan Hadžić.

 U prilog prevenciji pretilosti Nutricionistički klub pri Petrinjskoj kući zdravlja izvršio je mjerenje tjelesne težine, opseg struka i izračun indeksa tjelesne mase. Grupa ljudi bila je srednje i starije životne dobi, 75% sudionika mjerenja imalo je prekomjernu tjelesnu težinu,10%bilo je patološki pretilo, a 15 % normalne tjelesne težine. Svi sudionici svjesno prate način svoje prehrane i uviđaju prekoračenja. Određen broj pridržava se planova zdrave prehrane kojom su postigli zavidne rezultate poboljšanja svog zdravstvenog stanja. Broj evidentiranih korisnika Nutricionističkog kluba se povećao i sa zanimanjem očekuje daljnje programe.

Kako bi se nakon svih mjerenja zdravo okrijepili Centar Humanika prezentirao je energetske kuglice po recepzu( namočite 250 g datulja ili grožđica ili suhih šljiva ili smokava ili mješavinu suhog voća po želji ..u 250 ml vruće vode, pustite da odstoji 15 min, pa usitnite štapnim mikserom ili blenderom, stavite u zdjelu pa dodajte mljevene oraščiće po želji ili rogač te zobene pahuljice tako da možete oblikovati kuglice koje se mogu uvaljati u chija sjemenke ili u kokos).

Ponuđen je i heljdin kruh koji može biti zamjena za konvencionalni kruh u svim dijetalnim jelovnicima. Napravljen je od 500 g heljdinog brašna, 400 ml vode, 1 vrećica pecivnog praha ili žl.sode, 3 žl. mljevenog lana, žlica soli, tri žlice maslinovog ulja. Pošto je neophodno po ljetnim temperaturama konzumirati dovoljno tekućine , predstavljena je alternativa štetnim gaziranim pićima s umjetnim aromama, bojama i sladilima. Pripremljena je limunada od đumbira, naranče, limuna , matičnjaka ,agavinog sirupa i petrinjske vode.

 Na kraju ćemo dodati Nutricionistički Klub je realiziran zajedničkim snagama Udruge „Naš život“, Centra Humanika i Grada Petrinje.