Jesenje aktivnosti psihosocijalne podrška OSI projekta Godine nisu važne

Jesenje aktivnosti psihosocijalne podrška OSI projekta Godine nisu važne

Psihosocijalna podrška u postpotresnom području Petrinje iznimno je važna za sve osobe iz stradalog područja a posebno za osobe s invaliditetom. Neophodno je imati sustav ovakve podrške kako bi se osigurale okolnosti u kojima osobe s intelektualnim teškoćama mogu izraziti svoje osjećaje, pronaći mehanizme za izgradnju otpornosti i vratiti u živote bar djelić izgubljene radosti. Pridržavajući se već naučenih epidemioloških mjera konstantnom podrškom i pomoći u ovom zahtijevniom vremenu pružamo i dalje program aktivnosti koji je uvijek tematski usmjeren i motivacijski za naše specifične korisnike.

Boravak na svježem zraku u prirodi uveli smo kao redovit segment podrške, pa da dio radionica realiziramo u vanjskom prostoru.

Tako smo u listopadu obilježili Svjetski dan mentalnog zdravlja. Približili smo pojam mentalnog zdravlja, kako mentalno funkcioniramo, kako osjetimo poremećaje i kako možemo održavati svoje mentalno zdravlje. Učili smo praktično tehnike; razgovora s drugim ljudima, razgovor o sebi, što je kreativno izražavanje kroz oslikavanje prirode, kako nam godi fizička aktivnost hodanja prilikom naših susreta, što za nas predstavlja slušanje glazbe koju volimo i na kraju već dugo prakticiramo vježbe opuštanja, kroz koje učimo pravilno disati, smiriti se i slušati priče.

Organizirali smo i improvizirano kino, s pravim ulaznicama, numeriranim sjedalima, s kino plakatima, s projekcijom na kino platno, s vrućim kokicama i cedevitom. Ponašali smo se kao na pravoj kino predstavi omiljenog filma Beethoven.

Kako nas je ponovno pritisla pandemija , pokušali smo je malo odpustiti i izreći što nas sve trenutno muči, čega nas je strah i kako se pored svega osjećati sretno i sigurno. U okružju predivne prirode, žive rijeke Kupe složili smo plakat što nam pomaže sve u teškim situacijama. Razmislili smo i na plakat zapisali puno toga što volimo i što nas veseli. To su kućni ljubimci, igranje igrica, razgovor s drugim ljudima i prijateljima, omiljena hrana, šetnje i boravak u prirodi, radionice,slušanje glazbe, gledanje filmova, kreativan rad, kuhanje. Zaključili smo da gotovo sve navedene  aktivnosti imamo kroz naše susrete .

Završili smo listopad s obilježavanjem Noći vještica. Reciklirali smo i kreirali lampice, oblikovali slatke duhove, maskirali se, izdubli bundeve i veselili se….navode korisnici i voditelji radionica.