„Hrana kao lijek-upotreba začina u svakodnevnoj prehrani“ nova radionica u sklopu Nutricionističkog kluba

„Hrana kao lijek-upotreba začina u svakodnevnoj prehrani“ nova radionica u sklopu Nutricionističkog kluba

U sklopu programa Petrinjske kuće zdravlja naziva Nutricionistički klub i njihove Škole zdravog kuhanja, Centar „Humanika“ je u Petrinjskoj kući zdravlja održao predavanje i radionicu na temu „Hrana kao lijek – upotreba začina u svakodnevnoj prehrani“. Više o navedenoj radionici i predavanju rekla nam je voditeljica Centra „Humanika“ Marina Kušan Hadžić.

„Tema je zanimljiva. Posljednji put smo gledali naše stanje po pitanju težine i tjelesne mase, gledali smo kako izgleda zdrav tanjur, na koji način su raspoređene različite namirnice. Sada smo krenuli sa začinima, imamo ponudi i do 20 začina koji su vrlo važni za naš organizam jer polako i sam znanstveni svijet se vratio na probavu kao najvažniji mozak našeg organizma, koliko je probava važna, a i začini koji pospješuju uopće probavu svih namirnica“, rekla je Kušan Hadžić.

Dodaje kako je jako puno začina nepoznato u našim krajevima, stoga je i cilj ove radionice i predavanja bio da ih svi zainteresirani pobliže upoznaju. „Ponuda začina svježih, suhih, mljevenih je velika. Zamisao je da ljudi koji su ovdje kasnije sebi slože nekakve mješavine začina, da ih upotrijebe u nekakvoj zlatnoj kavi sa kurkumom, da naprave namaz koji će složiti sami jedan svoj curry, jer curry je samo mješavina začina. Onda će napraviti salatu, radit će majonezu sa kurkumom, ne sa jajima“, otkrila je Kušan Hadžić koja se zahvalila Gradu Petrinji i gradonačelniku Darinku Dumboviću što podržavaju ove šarolike programe u Petrinjskoj kući zdravlja jer ovakve radionice okupljaju sve veći broj zainteresiranih građana.

Ujedno otkriva koje začine treba preferirati tijekom još uvijek aktualne sezone gripe i raznih viroza. „Đumbir smo stavili u prvi plan, đumbir i kurkumu, jer su oni stvarno antiseptički. Pored toga tu je klinčić. Imamo limunadu sa đumbirom i limunom. Sami slatkiši su puni đumbira i klinčića. Ubacili smo kardamom koji je dosta nepoznat začin ovdje. On jako smiruje nadraženu sluznicu, smiruje kašalj. Važno je uzimati začine koji griju sada tijekom zime. Osim navedenih, tu su i ljuta papričica ili papar“, dodaje Kušan Hadžić te na kraju dodaje kako se neki od začina mogu konzumirati protupalno, kao što je klinčić ili anis, komorač, koji je zdrav za dezinfekciju usne šupljine i zubi.