Video: Građani imali priliku besplatno obaviti color doppler vratnih žila

Video: Građani imali priliku besplatno obaviti color doppler vratnih žila

Udruga „Naš život“ Petrinja u suradnji sa Županijskim povjerenstvom Hrvatske liječničke komore, Gradom Petrinja i Neuropsihijatrijskom bolnicom dr.Ivan Barbot Popovača, organizirala je još jednu javnozdravstvenu akciju u sklopu koje su ovoga puta građani imali priliku i mogućnost potpuno besplatno obaviti color doppler vratnih žila.

Preglede je obavlja Nela Šabanović Vidnić, dr.med.neurolog, voditeljica Odjela za neurologiju Opće bolnice dr.Ivo Pedišić Sisak koja je pohvalila rad Petrinjske kuće zdravlja. „Color doppler vam je ultrazvučna metoda, znači ultrazvukom vi gledate krvne žile, u ovom slučaju ćemo mi gledati krvne žile na vratu, karotidne arterije i vertrebralne arterije. Neinvazivna metoda kojom možete vidjeti promjene na krvnim žilama“, pojasnila je dr.Šabanović Vidnić.

Ujedno je pojasnila o kakvoj je pretrazi riječ. „Za jednu pretragu koja je neinvazivna, koja vam jako brzo u kratkom razdoblju, može pokazati da li je netko u povećanoj opasnosti da doživi moždani udar. To je pretraga koju vi možete napraviti, obrada se dalje proširi angeografijom, uključe se plastični kirurzi i pacijentu se riješi problem. Postoji populacija koja je u povećanoj opasnosti za takvo nešto, to su pacijenti koji imaju povećanu sklonost i rizike za razvoj cerebrovaskularnih bolesti i utoliko bi ovakvih akcija trebalo biti što više. Sisačka Neurologija se nastoji uključiti što više može u ovakve akcije“, dodaje dr.Šabanović Vidnić te dodaje kako su najugroženiji pacijenti oni koji imaju problema sa visokim tlakom, povišenom masnoćom, koji imaju problema sa prekomjernom tjelesnom težinom kao i dijabetičari.

Ujedno pojašnjava što kada color doppler pokaže određeno bolesno stanje. „Tada imamo odličnu suradnju sa našim radiolozima, sa vašom Petrinjkom između ostaloga, dr.Marlenom Ljubičić. Pretraga i dijagnostika se proširuje, proširuje se sa MSCT angiografijom, u krvnu žilu vam se ubrizgava kontrast i onda na taj način radiolozi izračunavaju koji je postotak suženja, ako to bude signifikantno ili simptomatsko, onda se konzultira vaskularni kirurg i pacijent se operira. Jako lijepu suradnju imamo sa našim vaskularnim kirurzima, ali isto tako i sa bolnicom Merkur, s njom jako lijepo surađujemo. Uistinu, u roku 10-tak dana pacijent otkako je doživio incident, već bude operiran“, rekla je dr.Šabanović Vidnić.

Rada Vlak, predsjednica Udruge „Naš život“ Petrinja koja je koordinator projekta u Petrinjskoj kući zdravlja, izrazila je zadovoljstvo još jednom javnozdravstvenom akcijom.

„Meni je kao koordinatoru u Petrinjskoj kući zdravlja izuzetno zadovoljstvo da Grad Petrinja u sklopu projekta Petrinjska kuća zdravlja ima mogućnost da radimo ovakve ultrazvučne preglede u suradnji sa Županijskom liječnikom komorom Hrvatske. Interes građana je velik, s obzirom da su liste čekanja za ovakve preglede do godinu ili godinu i pol dana. Nastojimo na taj način, ulazimo u taj sustav zdravstva izvaninstitucionalno ali u smislu rasterećenja zdravstvenog sustava“, rekla je Vlak.

Akciju je podržala i zamjenica petrinjskog gradonačelnika dr.Viktorija Kaleb. „Bitno je naglasiti da ovu pretragu u bolnici ljudi čekaju otprilike godinu dana. Ovdje su građani imali priliku obaviti pregled, bit će pregledano 15 pacijenata,  što znači da već imaju faktor rizika i dobro je da tu pretragu naprave da spriječe eventualne lošije posljedice. Svi znamo kako je teško i isfinancirati, da ne govorim kako je teško biti i davati njegu i stručnu pomoć osobama koje su oboljele od moždanog udara. Grad Petrinja, kao i uvijek, uvijek pokušava zajedno sa voditeljicom projekta, našom vrijednom i uspješnom Radom Vlak, napraviti svako malo neku javnozdravstvenu akciju“, rekla je dr.Kaleb. Na kraju ćemo dodati kako se smrtnost od moždanog udara u vremenu od 2016.do 2018.godine smanjila za 36 posto.