Edukativna radionica: “Kako bolje razumjeti dijabetes”

Edukativna radionica: “Kako bolje razumjeti dijabetes”

U prostorijama Udruge „Naš život“ Petrinja održano je predavanje pod nazivom „Razumijevanje dijabetesa kao bolesti“ predavačice dr. Snježane Prodanović.

Ova radionica je dio programa „Zdravlje u lokalnoj zajednici“ te se radi o jednoj u nizu radionica u sklopu projekta. Dr. Prodanović je tijekom predavanja rekla kako je liječnicima jako bitno da su građani dobro educirani:

„Budući da djeca obolijevaju od dijabetesa tipa jedan, dijabetesa ovisnog o inzulinu, ne rijetko se simptomi vrlo kasno otkrivaju, dijete u bolnicu zna doći u teškom stanju. Primijetiti kod djeteta ili kod odrasle osobe pojačanu žeđ, pojačano mokrenje, pojačanu glad, gubitak na tjelesnoj težini, neki su simptomi koje svakako treba vrlo ozbiljno shvatiti i uputiti liječniku. Ako su vrijednosti šećera izmjerene na tašte iznad 6,6 mm po litri glukoze, ili dva sata iza jela 8 više, to je također znak da se treba javiti liječniku.“

Nakon predavanja Centar Humanika je održao prezentaciju receptura „Slatke delicije bez šećera“. Radi se o receptima za napitke i hranu koji je dostupan  dijabetičarima. Kako saznajemo od Marine Kušan Hadžić iz Humanike važno je izbjegavati prerađenu hranu kupljenu u trgovinama:

„Prvo, moramo izbjegavati prerađenu hranu. To je prvo i osnovno pravilo. Što manje prerađene hrane kupljene u našim trgovinama. Otvorite frižider i vidite koliko imate svježeg voća, povrća, domaćeg mlijeka koje je kod nas prisutno, a koliko su oni zapakirani, vakumirani, puni nitrata, aditiva i puni šećera. Ne možete vjerovati, i slana hrana, i čips i različite grickalice i mesni namazi u sebi imaju šećer.“

Stoga, pravilna prehrana smatra se najvećim svakodnevnim izazovom s kojim se suočavaju osobe sa šećernom bolešću jer je ključan čimbenik dugoročnog uspješnog liječenja: – raznolikost i umjerena kalorijska vrijednost, uravnotežen unos svih hranjivih sastojaka, ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća, hrane bogate hranjivim tvarima poput vitamina i minerala,

– raspodjela cjelodnevnog (energetskog) unosa hrane na najmanje 3-6 obroka, – najmanje tri glavna obroka (zajutrak, objed, večera) i 2-3 međuobroka (doručak, užina, noćni obrok) na dan, – redovitost obroka, – zabrana izostavljanja ili spajanja obroka, – umjerenost obroka s obzirom na vrijeme unosa i količinu hrane. Nositelj projekta je Udruga Naš život u partnerstvu sa gradom Petrinjom. U listopadu 2018.završava se druga godina provedbe trogodišnjeg programa. Program „Zdravlje u lokalnoj zajednici“ financira Ministarstvo zdravstva.