Dani jagoda u Stambeno-volonterskom naselju

Dani jagoda u Stambeno-volonterskom naselju

Programom psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom kao i za osobe starije životne dobi, Udruga „Naš život“ projektom „Godine nisu važne“ daje neprocjenjivu pomoć i podršku svojim korisnicima u izuzetno teškoj postpotresnoj situaciji na području grada Petrinje. U Udruzi kažu kako je trenutni cilj projektnih aktivnosti organizirati aktivnosti koje će pružiti sigurnost zajednice i potaknuti pojedince na kreativnost i optimizam.

„Pored svih gorućih problema koji nas okružuju želimo našim korisnicima omogućiti što jače doze relaksacije i radosti druženja. Tako smo u Stambeno-volonterskom naselju organizirali Dane jagoda.

Povezali smo edukativno-kreativne elemente sa smjernicama pravilne prehrane i konzumiranja lokalne sezonske hrane. Jagoda “kraljica voća” bila je simbol naših aktivnosti.

Izredale su se radionice zdravih delicija s jagodama koje su pripremali sami korisnici.

Kako bi objedinili vještine tehnikom kolaža i mozaika složili smo i jednu veliku košaru jagoda kao primjerak za uljepšavanje kontejnerskog prostora.

Pomažemo korisnicima da svaku traumatsku novonastalu situaciju oblikujemo u jedan vedar i pozitivan doživljaj, poručuju izvoditelji projekta.

Kako bi i korisnici starije životne dobi bili u fokusu pripadnosti zajednici, tjedno su uključeni u razgovaraonice, psihofizičke vježbe i obavezne proslave rođendana. Tako je i u danima jagoda uslijedio jedan rođendan, kojeg je jedna korisnica kroz suze radosnice opisala kao najljepši do sada kojeg je proslavila u svojih 73 godine života.

Pored  prekrasne i zdrave torte od jagoda, rođendanska pjesma odsvirana je na drvenoj fruli staroj preko sto godina.

U Stambeno volonterskom naselju  kroz programe Godine nisu važne izgradila se jedna pozitivna i otvorena atmosfera u koju su često uključeni i privremeni stanovnici naselja.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.