Armin Hadžić članovima Nutricionističkog kluba govorio o psihološkim aspektima hrane

Armin Hadžić članovima Nutricionističkog kluba govorio o psihološkim aspektima hrane

U Petrinjskoj kući zdravlja je u sklopu Nutricionističkog kluba održano stručno predavanje pod nazivom Psihološki aspekti hrane.

 O temi je govorio psiholog Armin Hadžić koji je okupljenima približio najnovije spoznaje o važnosti hrane za ljudsko raspoloženje jer istraživanja unazad trideset godina pokazuju da se čak 95% hormona sreće serotonina sintetizira u crijevima te dodao:

 „Vratit ćemo se na početke, na te emocionalne aspekte prehrane, počevši od dojenja, koliko je dojenje važno u razvoju privrženosti, razvoju emocionalne stabilnosti. Spomenut ćemo i psihoanalitičku teoriju Sigmunda Freuda koja ima koncept oralne faze razvoja, oralne fiksacije gdje nam je važan svaki podražaj koji stimulira usta pa su tu pušenje, grickanje noktiju, stalno moramo imati nešto u ustima. I stavit ćemo naglasak na emocionalno jedenje, prejedanje, kada emocionalne disbalanse frustracije, stres, tugu, bijes, gutamo, jedemo s hranom. To je supstitucija. Nemamo fiziološku potrebu za hranom i onda nastaju problemi.“

 Predavanje je imalo i praktični dio s radionicom svjesnog jedenja:

 „Imat ćemo primjer datulje koju ćemo na svjestan način par minuta prvo ćemo je promatrati, gledat ćemo njezinu teksturu, oblik, boju, uključit ćemo vizualni kanal, onda ćemo malo taktilno opipati, vidjet ćemo, pomirisati, onda ćemo je staviti u usta. U ustima ćemo je probati osjetiti, aktivirati sve receptore na jeziku, u usnoj šupljini. I probat ćemo se naučiti da ne jedemo uz televizor, na brzinu. Jer, obično jedemo veće količine, onda jedemo nezdraviju hranu s puno kalorija, puno ugljikohidrata, puno masti, nego da se posvetimo tome da jedemo svjesno, da posvetimo pažnju onome što u tom trenutku radimo u tom trenutku i da naglasimo da je jedenje naša osnovna životnoodržavajuća aktivnost.“

 Na kraju ćemo dodati kako je predavanje organizirano u suradnji Udruge „Naš život“ i Centra Humanika.

Na početku je sve prisutne pozdravila Nina Vučak koja je zainteresiranima pojasnila kako se učlaniti u Nutricionistički klub.