Anemija zbog nedostatka željeza u dječjoj i uloga prehrane

Anemija zbog nedostatka željeza u dječjoj i uloga prehrane

Snježana Prodanović dr.med.spec.pedijatrije održala je stručno predavanje u sklopu projekta Godine nisu važne, kroz segment Nutri kluba na temu Anemija zbog nedostatka željeza u dječjoj i uloga prehrane.

Dr.Prodanović iznijela je podatke da od anemije, u svijetu pati više od 2milijarde ljudi, 20-50% populacije.Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da nedostatak željeza predstavlja vodeći prehrambeni poremećaj u svijetu.

Deficit željeza pogađa pola dojenačke populacije razvijenog svijeta, utječe na zdravlje 500 milijuna žena reproduktivne dobi i uzrokujeviše od 60.000 smrti djece prilikom poroda godišnje.

Uzrokuje i niz drugih problema, uključujući slabijikognitivni razvoj djece, umor, smrt rodilja i nisku produktivnost na poslu .

Anemija je povezana s problemom hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji je bogat željezom, smanjena je količina hemoglobina (crvenog krvnog pigmenta koji veže kisik) i/ili smanjena količina eritrocita. Hemoglobin pomaže da se prenese kisik u različite  dijelove tijela.

Treba uzimati hranu bogatu bakrom koji pomaže u resorpciji željeza (plava riba, morski plodovi, marelice, trešnje, smokve, jaja…) i vitaminom C koji pomaže apsorpciju željeza u crijevima (100 mg povećava bioraspoloživost željeza za 250 %). Tanin, kofein i nikotin ometaju resorpciju željeza pa treba izbjegavati crni čaj, kavu, alkohol i duhan.

Na kraju prezentacije održan je i savjetodavna radionica s dr. Prodanović o individualnim zdravstvenim problemima.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.