
14 ruj Tradicionalna prehrana na zdrav način
U „Petrinjskoj kući zdravlja” održana je radionica „Tradicionalna prehrana na zdrav način”, a svoje proizvode su predstavili „Centar Humanika” i Udruga „Most Perna”.
Predavači su bili majstor kuhar Branko Ognjenović i dr.Blanka Jurišić Grahovac, koja je o ovoj temi govorila s medicinskog stajališta: „Medicina kaže da se smjernice Svjetske zdravstvene organizacije mijenjaju, znači onaj standard mediteranske prehrane ne možemo dovesti na Banovinu. Stav je da se jede u zoni i sezoni, znači u zoni Banovine i sezoni sezonskog, odnosno sve ono što možemo iskoristiti. Sve ono što je industrijska procesuirana hrana koja je opterećena aditivima, kemikalijama, sigurno nije zdrava i dovela je do niza kroničnih, upalnih, autoimunih, te zloćudnih bolesti. Bit je u što je moguće prirodnijoj ishrani, znači iz domaćeg uzgoja i ako je moguće iz organskog uzgoja, a mi to sve imamo ovdje na Banovini. To treba uklopiti u jedan cjeloviti Holistički pristup, što znači iskoristiti sve ono što nudi Petrinja, šetnje, poslijepodnevni odmor, jestivu hranu i čitav niz mogućnosti. Pogotovo je bitan doručak, to mi zovemo zlatni standard, jer u jutarnjim satima se luče i enzimi i hormoni koji mogu iskoristiti i proteine i složene ugljikohidrate i masti. Kasnije ćemo već razmišljati o drugačijim stvarima, ali taj doručak je baza koja nam nudi nutritriente, znači ono što je građevni dio, a isto tako i ako uzimamo biljnu hranu, hranu koja čisti. Ne možemo se samo orijentirati na biljnu hranu, a zaboraviti našu tradicionalnu.”
Sa strukovne strane, o tradicionalnoj prehrani na zdrav način, govorio je majstor kuhar Branko Ognjenović: „Moja teorija je da treba jesti ono što raste sto metara oko nas i u principu mi jesmo nekako i predodređeni u tom podneblju gdje živimo da najbolje apsorbiramo iz namirnica koje žive kod nas, tako da zasigurno i špek i dobra kobasica i dobro povrće koje raste kod nas, grah, paprika, luk, tikve, sve ovo treba koristiti u prehrani. Bila je velika hajka na masnoće radi holesterola, ali apsolutno se zalažem za to da ostanu u prehrani i malo špeka i domaće svinjske masti, jer nema dobro pečenog jajeta bez prave svinjske masti.”
Ognjenović je na radionici, između ostalog, predstavio i jelo sa smokvama koje su počele rasti i na našem području: „Nekada je to bilo vezano za Dalmaciju, ali ima prekrasno jelo kada smokve umotate sa špekom i ispečete ju, dodate malo pravog domaćeg sira i onda dobijete jedno prekrasno novo, moderno jelo, a opet sve je ono vezano uz tradiciju što je tu kod vas, što raste na dohvat ruke. Mislim da je velika stvar da djeca ne zaborave te okuse i da roditelji gaje tu tradiciju, treba raditi na tome da ostanu ti okusi i da se priča o toj hrani i po meni samo je stvar količina i stvar sezone.”
Na radionici je bio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je pohvalio što „Petrinjska kuća zdravlja” opravdava svoj smisao: „Tu je danas prehrana koja je na prvom mjestu i da vidimo kako se svi zajedno možemo educirati. Zdrav život kroz prehranu sigurno da je nešto posebno zato što kao struka možete pokazati što možemo ponuditi i što je ta autohtona hrana kroz koju smo, kroz život, imali prije svega zdravlje.”
Naglasio je i kako je Banovina sigurno ekološki prihvatljivo područje i taj resurs se mora iskoristiti, a da ne govorimo kako hrana može biti i dobra turistička ponuda kroz nešto što je u našoj prošlosti bilo poznato, a to je „PIGIK” (Petrinjska izložba gastronomije i kulinarstva).