Otvoren Tele centar “Niste sami” u Petrinji

Otvoren Tele centar “Niste sami” u Petrinji

Petrinja od dana 24.07.2014 godine ima tele centar za starije, nemoćne, bolesne i invalidne osobe koji je otvoren u sklopu trogodišnjeg programa Socijalni alarm. Program u partnerstvu sa Gradom Petrinja provodi naša udruga a financiran je sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih u iznosu od 214.000 kuna na godišnjoj razini. U prvoj godini biće dodjeljeno 25 jedinica korisnicima iz ruralnog dijela Grada Petrinje. Socijalni alarm je sustav koji je na raspolaganju 24 sata dnevno 365 dana u godini. Pritiskom na daljinsku tipku šalje se dojavnom centru signal za pomoć.

Dežurni u dojavnom centru utvrđuje okolnosti, te zavisno od potreba poziva hitnu pomoć, policiju, vatrogasce ili kontakt osobe koje je korisnik naveo. Centar pruža mogućnost sigurnijeg i što dužeg ostanka u vlastitom domu, te rasterećuje brojne institucije sustava.

Svečano otvorenje centra obavio je gosp. Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje koji je tom prigodom razgovarao sa korisnicom Anom Marjanović iz Prnjavora Čuntićkog. Otvorenju su također bili nazočni prim. dr. Marina Kovač, upraviteljica bolnice u Popovači, te predstavnici udruge Humanika. Predsjednica Udruge Radmila Vlak istaknula je da se otvaranjem ovog centra na područje našeg grada uvodi europski standard alternativne izvaninstitucionalne skrbi, te da je ovo trenutno 6 takav centar u Republici Hrvatskoj. Navela je i da je kapacitet centra neograničen te da se usluge mogu pružati i drugim građanima, te udrugama branitelja i invalida koji samostalno mogu nabaviti alarmnu jedinicu.