Projekt „Tele centar – niste sami“ Udruge „Naš život“ ide dalje

Projekt „Tele centar – niste sami“ Udruge „Naš život“ ide dalje

Projekt Udruge „Naš život“ Petrinja naziva „Tele centar  NISTE SAMI“,  financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kojeg udruga provodi od 2014.godine u kontinuitetu, nastavlja u novom trogodišnjem intervalu u trajanju od 2023. – 2025. godine. Program je započeo 01.lipnja 2023.godine, a vrijednost programa je 25.000,00 eura na godišnjoj razini.

Program doprinosi ostvarenju općeg cilja „Razvoj alternativnih usluga“ obzirom da je usluga danonoćnog nadzora nad korisnicima kroz opremu u obliku dojavnih jedinica inovativan program koji se provodi u svega nekoliko gradova u Republici Hrvatskoj. Podsjetimo da se radi o projektu gdje imamo jedinice socijalnog alarma koje pokrivaju prostor korisnika u kojem se oni kreću, otprilike 100 kvadrata. Korisnici su starije i invalidne osobe koje žive same na području Grada Petrinje, Grada Gline i Općine Topusko. Do sada je kroz 9 godina provedbe programa bilo dosta intervencija, padova, koji se najčešće događaju noću, predinfarktnih stanja, različitih zdravstvenih problema, potrebe za pružanjem psihosocijalne podrške korisnik pritiskom na tipku koju nosi na ruci ili lančiću oko vrata, poziva dežurnog tele operatera čime nije ovisan o telefonskom pozivu i biranju brojeva iz vlastitog doma. Tele operater ovisno o situaciji, poduzima potrebne akcije (poziva hitnu pomoć s kojom imamo izuzetno dobru suradnju, policiju, vatrogasce, kontakt osobu, člana obitelji). Prije potresa Udruga je imala 70 korisnika socijalnog alarma, a danas ima 41 korisnika jer su se jedinice socijalnog alarma oštetile u potresu i ne mogu se više popraviti. U ovom trogodišnjem intervalu Udruga planira svake godine kupiti 5 jedinica socijalnog alarma i tako povećati broj krajnjih korisnika.

Programom se starijim, nemoćnim i invalidnim osobama pruža mogućnost ostanka u vlastitom domu uz stvaranje potrebnih preduvjeta za sigurniji boravak. Na taj način se poštuje odluka korisnika koji ne želi institucionalizaciju ili je ne može ostvariti. Korisnici u programu naglašavaju da im uključenje u Program puno znači. Program im pruža osjećaj sigurnosti, produljenje ostanka u vlastitom domu. Osjećaj da nad njima netko skrbi 24 sata svih 365 dana u godini je nemjerljiv.