Veliki odaziv građana na javno zdravstvenu akciju u Petrinjskoj kući zdravlja

Veliki odaziv građana na javno zdravstvenu akciju u Petrinjskoj kući zdravlja

Veliki odaziv građana bio je ove subote u Petrinjskoj kući zdravlja na još jednoj javno zdravstvenoj akciji održanoj u sklopu provedbe programa  „Zdravlje u lokalnoj zajednici“, financiranog od strane Ministarstva zdravstva. Partneri Petrinjske kuće zdravlja na ovom projektu su Grad Petrinja i Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ Popovača.

Dobra posjećenost i zainteresiranost građana za vlastito zdravlje i za ovakvu javno zdravstvenu akciju ugodno su iznenadili i dr. med. Snježanu Prodanović. „Mjerenje EKG-a, krvnog tlaka, šećera u krvi, kolesterola, triglicerida i pulsne oksimetrije preporuča se obavljati redovito, a pogotovo je dobro napraviti jedan ovakav preventivni pregled nakon ovih blagdanskih dana i zimskih mjeseci“, rekla nam je doktorica Prodanović.

„Pomalo izlazimo iz zime, iz razdoblja hladnoće. Tradicionalna prehrana u ovom našem kraju je malo specifična. Zimi se više jedno slano i masno pa nije loše provjeriti vrijednosti krvnog tlaka, masnoća i šećera i malo razmišljati o prehrani, koliko je to moguće. Prehrana je vezana uz standard, jedemo uglavnom ono što nam je dostupno, ali onda trebamo pripaziti barem na količinu. Veće količine soli tako dosta povisuju tlak i to može rezultirati nekim oštećenjima, a u ovom periodu i izraženije.“

Doktorica Prodanović je još jednom naglasila kako je sretna što su se građani odazvali u ovako velikom broju i što su očito prepoznali preventivan i koristan rad Petrinjske kuće zdravlja kroz ovakve i slične akcije.

„Jako sam zadovoljna. Ono što vidim je da ljudi stvarno vode brigu, da su već liječeni vrlo dobro, da imaju izvrsnu terapiju, da su osviješteni. To nam puno znači i to je ono što me ugodno iznenadilo jer je različito od prethodnog perioda pa se nadam i da smo nešto napravili ovim preventivnim radom“, zaključila je dr. med. Snježana Prodanović.

Ako ste možda propustili ovu akciju, kako nam kažu u Petrinjskoj kući zdravlja, ona će tijekom ove godine biti organizirana nekoliko puta.  Naglasiti ćemo pak kako svakog utorka u Petrinjskoj kući zdravlja možete izmjeriti tlak i šećer u krvi, a svake subote masnoću, tlak i šećer u krvi.

I ne zaboravite, prevencija je pola zdravlja!