Građani u Petrinjskoj kući zdravlja naučili vještinu reanimacije

Građani u Petrinjskoj kući zdravlja naučili vještinu reanimacije

U Petrinjskoj kući zdravlja održan je tečaj reanimacije za građane. Odaziv je bio dobar, a sudionici su naučili što i kako napraviti kada treba pružiti pomoć osobi kojoj je stalo srce.

Zašto je važno znati vještinu reanimacije, rekla nam je dr.Snježana Prodanović:

„Poznavanje osnova reanimacije od izuzetne je važnosti zbog toga što će osviješten građanin koji zna osnove reanimacije će doprinijeti preživljavanju građanina koji se našao u toj situaciji. Do dolaska Hitne medicinske pomoći, u onom zlatnom vremenu od par minuta on će vjerojatno možda uspjeti pacijenta stabilizirati i na taj način ćemo podignuti postotak mogućnosti preživljavanja i smanjenja teškog invaliditeta ukoliko nismo pravovremeno započeli reanimaciju.“

Građane su poučavali dugogodišnji volonteri Crvenog križa medicinska sestra Ljubica Nikolić i medicinski tehničar Mateo Kosier.

Na tečaj reanimacije je došao i gradonačelnik Darinko Dumbović:

„Prije svega zahvaljujem se svima koji su došli ovdje u Petrinjsku kuću zdravlja i koji pokazuju što znači biti u Prvoj pomoći. Mnogi od nas smo bili u situaciji da čovjeku treba pomoći. Međutim, osjećali smo strah u sebi, a on je bio zbog neznanja jer uopće nisi bio svjestan što i kako napraviti. Važno je da danas edukaciju rade mladi ljudi iz struke iz Petrinje.“, rekao je gradonačelnik.

Na kraju ćemo dodati kako je ova aktivnost provedena u suradnji s Gradom Petrinja i Neuropsihijatrijskom bolnicom „Dr.Ivan Barbot“ Popovača.